
Kurban Bağışlarına Devam Ediyoruz
Fetih Derneği, hayırseverlerin bağışladığı kurbanlar sayesinde dayanışma ruhunu canlı tutarak ihtiyaç sahiplerinin sofralarını bereketlendiriyor.
Kurban, Allah’a yaklaşmak ve Allah rızasını kazanmak niyetiyle kesilen, kurban edilen hayvan demektir. Kur’an-ı Kerim’de geçen İbrahim peygamber ve oğlu İsmail ile ilgili kıssadan yola çıkarak, kurban kavramı çok daha genel bir adanmışlığı, Allah için kulun her şeyini feda edebilecek olmasını, Allah’a teslimiyeti ve hediye sunmayı, ona karşı şükür içinde olmayı ifade etmektedir. Kurban bayramında ibadet amacıyla kesilen kurbanın yanı sıra akika, adak ve şükür kurbanları olmak üzere 3 çeşit kurban vardır.
Akika kurbanı, İslam dininde yeni doğmuş olan çocuklar için şükür amacıyla kesilmektedir. İbn Abbas’tan (r.a.) rivayet edildiğine göre Resulullah (s.a.v.), Hz. Hasan ve Hz. Hüseyin için akika kurbanı kesmiştir. (Ebû Dâvûd, Dahâyâ, 21; Nesâî, Akîka,1) Çocuğun sağ salim doğduğuna şükür etmek için kesilen bu kurban farz değil sünnettir. Akika kurbanını çocuğun doğduğu zamandan itibaren büluğ çağına erinceye kadar olan uzun bir zaman dilimi içerisinde kesmek mümkün olsa da, doğumun 7. günü kesmek daha faziletlidir. Akika kurbanını kesen kişi kesilen kurbanın etinden yiyebilir ve eti dağıtabilir.
Adak kurbanı, bir kimsenin dinen yapmakla yükümlü olmadığı halde Cenab-ı Allah’tan (c.c.) yardım dilemek veya Allah (c.c.) rızasını kazanmak için bir kurban kesmeyi adaması ile kesilen kurbandır. Adak adayan kişinin, dileği gerçekleştikten sonra adadığı adak kurbanını kesmesi ise dinen vaciptir. Adağı olan kişinin kendisi de dahil, anne, baba, eş, çocuk, dede, nine gibi yakın akrabaları adak kurbanının etinden yiyemez. Adak kurbanının tamamı fakirlere dağıtılır.
Şükür kurbanı ise herhangi bir konuda veya herhangi bir vesileyle Cenab-ı Allah’a (c.c.) şükretmek için kesilen kurbandır. Şükür kurbanı, herhangi bir durum için önceden adakta bulunulmadığı sürece farz değildir. Kişi, istediği bir şeye ulaştığında veya bir amacını gerçekleştirdiğinde şükür kurbanı kesmek isteyebilir. Şükür kurbanı kesen kişi ve ailesi kurbanın etinden yiyebilir, aynı zamanda eti fakirlere de dağıtabilir.
Fetih Derneği, bağışlanan akika, adak ve şükür kurbanların alım, kesim ve dağıtım işlemlerini ilk elden gerçekleştirerek yurt içinde ve yurt dışındaki yoksulluk içinde yaşayan din kardeşlerimize dağıtımını sağlıyor. Başta Türkiye olmak üzere Suriye, Afrika, Bangladeş, Yemen, Gazze’de ihtiyaç sahibi aileleri önceden tespit eden Dernek, hayırseverlerin vekalet yoluyla bağışladığı kurbanların kesim işlemleri tamamlandıktan sonra kurban sahiplerine kısa mesaj yoluyla kurbanın kesildiğine dair geri bildirimde bulunuyor.
Kurban; toplumda kardeşlik, yardımlaşma ve dayanışma ruhunu canlı tutmaktadır. Özellikle et satın alma imkanı bulunmayan veya çok sınırlı olan insanlar için paylaşmanın önemi daha çok ortaya çıkmaktadır. İhtiyaç sahibi insanların da varlıklı kullar aracılığıyla Allah’a şükretmesine ve kendini toplumunun bir üyesi olarak hissetmesine vesile olur. Siz de akika, adak ve şükür kurbanlarınızı Fetih Derneği aracılığıyla bağışlayarak ihtiyaç sahibi ailelerin yüzlerini güldürebilir, sofralarına bereket katabilirsiniz.
Nasıl Kurban Bağışı Yapabilirim?
Siz de kurban bağışlarınızla ihtiyaç sahibi kardeşlerimize umut ve sevinç olmak istiyorsanız 0 552 221 10 71 no’lu Whatsapp hattından veya www.fetih.org.tr’den online olarak kurban bağışlarınızı bize ulaştırabilir, kurbanlarınızın kesimini ve dağıtımını gerçekleştirebilirsiniz. Kesim işleminin görüntüleri, kesim tamamlandıktan sonra tarafımızca sizlere ulaştırılmaktadır.